Теоретичні аспекти визначення впливу ринку кредитних послуг на стабільність банківської системи - Жаворонок, А. (Scientific Journal «Economic Synergy», 2022)
Ринок кредитних послуг є невід'ємною складовою сфери фінансових послуг. Цей ринок є надзвичайно важливим елементом фінансової системи будь-якої країни, оскільки дозволяє отримувати фінансові ресурси тим суб’єктам господарювання, які потребують їх для власного розвитку. Вплив даного ринку на економічний розвиток країни також об'єктивно складний і значний. Надаючи фінансові ресурси суб'єктам господарювання у тимчасове користування, фінансові інститути стимулюють розвиток як фінансової системи країни, так і її національної економіки. У цій частині особливого значення набувають процеси кредитування малих і середніх підприємств, які не мають змоги залучати кошти на міжнародних фінансових ринках та брати участь в операціях з цінними паперами. У статті досліджено теоретичні основи визначення впливу ринку кредитних послуг на стабільність банківської системи, що дало змогу констатувати його нерівномірність розвитку, постійні, а часом і швидкі зміни макроекономічного середовища, в якому функціонують кредитні установи. При цьому ефективність діяльності кредитних установ постійно зростає. На основі цього представлено модель взаємодії між ринком кредитних послуг та банківською системою. Доведено, що війна та циклічна макроекономічна нестабільність негативно вплинуть на відновлення ринку кредитних послуг в країні, що буде зумовлено складною економічною ситуацією та руйнуванням значної території країни. У таких умовах ринок кредитних послуг звичайно зупинив свою діяльність. Значна кількість банківських установ та їх керівництво змушені були сфокусувати увагу не на розвитку власного бізнесу, а на забезпечені безпеки своїх працівників, вивезенні при можливості активів, грошових коштів з підрозділів у безпечні місця. У значної кількості кредитних установ вже сьогодні повністю знищені відділення для обслуговування, деякі з них тимчасово непридатні для здійснення кредитної діяльності. Високий рівень розвитку онлайн-сервісів банківських та інших фінансових установ в Україні не дозволило створити інформаційний вакуум для клієнтів про їх послуги та особливості роботи зазначених установ під час війни. Визначено, що сьогодні фінансові установи намагаються повернутися до власної діяльності в тих регіонах, де активні бойові дії вже не ведуться. В основному це північ України. Поступово відновлюють свою роботу кредитні установи. Проте, відновлення кредитування потребує часу. Кредитні установи фокусують увагу на реструктуризації заборгованостей клієнтів та поступовій організації власної роботи.
Keywords: ринок кредитних послуг, національна економіка, банківська система, банківські установи, стабільність банківської системи, циклічний розвиток