ТЕХНОЛОГІЯ ГЕОДЕЗИЧНОГО СУПРОВОДУ ПРИ МОНТАЖІ БУРОВИХ ПАЛЬ (на прикладі реконструкції цеху ТОВ «Машзавод») - Синицький, Олександр Віталійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Розмічувальні роботи це один із основних видів інженерно-геодезичної діяльності. Виконують їх для визначення на місцевості планового та висотного положення характерних точок і площин споруди, що будується згідно з проєктом. Сучасні буронабивні палі досить широко застосовуються в практиці фундаментобудування. Вони відрізняються від інших тим, що виготовляються на місці будівництва в незакріпленій свердловині без використання будь-яких обсадних труб або у свердловині під захистом постійної чи тимчасової оболонки. Буронабивні палі влаштовують із використанням механізмів, широко застосовуваних у будівництві. Фундаменти на буронабивних палях потребують мінімального об’єму земляних робіт і дають змогу мати значну економію матеріальних та трудових ресурсів.
Keywords: ГЕОДЕЗИЧНІ РОЗМІЧУВАЛЬНІ РОБОТИ, ПЛАНОВА І ВИСОТНА ОСНОВА