Особливості забруднення карстових ландшафтів радіонуклідами та динаміка їх самоочищення - (:unkn) unknown (Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2024)
. Під дією карсту формуються специфічні за будовою, динамічні за функціонуванням, інтразональні за поширенням карстові ландшафти (КЛ) з своєрідним режимом міграції та накопичення природних і техногенних хімічних елементів. В результаті активного використання карстові ландшафти зазнають значних забруднень. Незалежно від типу забруднення, в карстових ландшафтах воно є дуже небезпечним явищем, оскільки в силу порожнинності їх підземного ярусу нечистоти здатні мігрувати разом з підземними водами на значні відстані і за короткий час утворювати обширні ареали. Крім того, в карстових ландшафтах, з огляду на їх особливу структурну організацію, різноманітні забруднення можуть накопичуватись у значних кількостях і зберігатись тривалий час (Проскурняк М.М., Андрейчук В.М.,1999. Ландшафтогенез і природокористування на закарстованих територіях). Мета повідомлення – розкрити особливості карсто-територіальних забруднень радіонуклідами на прикладі дослідного полігону - Прут-Дністерського межиріччя (сс. Киселів - Борівці)