Аналіз змін в басейнах основних річок передгір’я Івано-Франківської області - Черней, Олексій Васильович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У даній кваліфікаційній роботі досліджено основні зміни в межах передгір’я Івано-Франківської області, що відбулися в басейнах водотоків. Проаналізовано вплив природних та антропогенних чинників. Описано існуючі методичні підходи та попередні дослідження. Для аналізу застосовано сучасні ГІС-технології. Досліджено особливості зміни русел та заплав річок передгірської території під впливом антропогенних чинників. Визначено основні з них, які найбільше впливають. В межах передгір’я річки зазнали великих змін. Окремі ділянки є повністю антропогенно перетвореними. Отримані в ході досліджень результати дозволяють планувати заходи з відновлення водотоків та досягнення доброго стану.
Analysis of changes in the basins of the main rivers of the foothills of the Ivano-Frankivsk region
Keywords: басейн річки; антропогенні чинники; малі річки; русло- заплавний комплекс; супутникові знімки; карти; передгір’я