Високий рівень податкових відносин як основа ефективної податкової системи держави - Абрамова, А. (Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2024)
Дослідження присвячене науковому обґрунтуванню необхідності удосконалення та зміцнення податкових відносин задля забезпечення високого рівня ефективності функціонування податкової системи на основі комплексного аналізу структурних складових елементів та представлення наступних векторів їх удосконалення. Досліджено наукові точки зору щодо усвідомлення економічної сутності податкових відносин з урахуванням системності економічних, соціально-політичних, інноваційних, інфраструктурних викликів та факторів впливу. Представлено специфічні риси податкових відносин, зокрема: їх публічно-правовий, владний характер, обов’язковість сплати та правовий аспект відповідальності за невиконання податкових зобов’язань, а також грошовий характер формування дохідної частини бюджетів усіх рівнів. Визначено структурний склад учасників податкових відносин, об’єкти та умови оподаткування, а також важливість контролю та нагляду за виконанням податкових зобов’язань. Обравши за основу інституційний підхід до існування податкових відноси, визначено формальний та неформальний їх склад, інтереси сторін, їх очікування, встановлено фактичний тип національних податкових відносин. Представлено поведінкові моделі платників податків (перекладання відповідальності за сплату податків, особливості маніпулювання податковим інструментарієм (пільгами, ставками, іншими умовами оподаткування). Обґрунтовано авторський підхід щодо трактування сутності економічної категорії «податкових відносин». Шляхом застосування системного підходу та узагальнення заявлено про необхідність встановлення єдності та гармонії трьох найважливіших інститутів податкових відносин та соціально-економічного розвитку, зокрема: держави, ринку і громадянського суспільства, які синергічно зможуть збільшити податкові надходження, розширити можливості розвитку і використання людської особистості як головного чинника розвитку податкової системи держави у цілях достатності доходів бюджетів усіх рівнів.
Keywords: податкові відносини; податкова система; податки і збори; платники податків; держава.