Психолого-педагогічні умови формування цінностей у дітей дошкільного віку - Дущак, Юлія Валеріївна (My University, 2023)
Ця магістерська робота є комплексним дослідженням, яке зосереджується на аналізі психолого-педагогічних умов, які впливають на формування цінностей у дітей дошкільного віку. Робота акцентує на важливості виховання цінностей, які лягають в основу морального та емоційного розвитку дітей, а також їх здатності до соціальної адаптації та взаємодії. У роботі детально розглядаються ключові цінності, такі як відповідальність, повага, дружелюбність, чесність та співчуття. Особлива увага приділяється ролі сімейного виховання та впливу дошкільних навчальних закладів на формування цих цінностей. Значна частина роботи присвячена дослідженню того, як сучасне соціокультурне середовище, включаючи вплив медіа та технологій, формує ціннісні орієнтири дітей. Автор обговорює виклики та можливості, які це середовище створює для виховання, та пропонує шляхи інтеграції традиційних та сучасних підходів у формуванні цінностей. У роботі також розглядається вплив раннього виховання цінностей на подальший розвиток особистості дитини, її пізнавальні та емоційні здібності. Автор використовує дані з психологічних та педагогічних досліджень для підкреслення важливості цілісного підходу до виховання, який включає в себе не тільки передачу знань, але й розвиток емоційного інтелекту та соціальних навичок. Робота надає корисні рекомендації для батьків, педагогів та інших фахівців, які працюють з дітьми дошкільного віку, і містить практичні поради щодо виховання цінностей у сучасних умовах. Вона спрямована на визначення ефективних підходів та методів, які можуть бути інтегровані в щоденну виховну практику, з метою підготовки дітей до ефективної взаємодії у різноманітному та швидкозмінному світі. Дана магістерська робота є важливим ресурсом для тих, хто цікавиться питаннями виховання та розвитку дошкільників, і вносить цінний вклад у розуміння ролі раннього виховання цінностей у формуванні здорової та гармонійної особистості.
Keywords: цінності, ціннісні орієнтації, діти дошкільного віку, заклад дошкільної освіти, психологічні та педагогічні умови.