Справедливість здійснення правосуддя і касаційні фільтри в адміністративному судочинстві - Ostafiichuk, Liudmyla (NGO European Scientific Platform, 2020)
В доповіді розглядаються практичні аспекти застосування касаційних фільтрів в адміністративному судочинстві. Зроблено висновок, що з метою оптимізації адміністративного судочинства, доцільно надати право судам апеляційної інстанції в повному обсязі перерозглядати судову справу, звичайно лише в межах вимог апеляційної скарги відповідно до предмету та підстав позову, які були заявлені в суді першої інстанції. Тому ч. 4 ст. 308 КАС України слід викласти в редакції:«Суд апеляційної інстанції вправі встановлювати нові факти і досліджувати нові докази». Цей механізм дозволить компенсувати застосування касаційних фільтрів до окремих категорій справ, забезпечивши повноцінну дію принципу права на перегляд справи та оскарження судового рішення, а також принципів обов’язковості судового рішення, його остаточності та здійсненності.
Keywords: адміністративне судочинство; касаційні фільтри; доступ до правосуддя; справедливість судочинства