Управління фінансовими ризиками як складова фінансової безпеки підприємств - Жаворонок, А.В.; Марич, А.В. (Інфраструктура ринку, 2020)
У статті розглядаються теоретичні аспекти системи управління фінансовими ризиками та їхній вплив на фінансову безпеку підприємства. Досліджено сутність фінансових ризиків, їхню класифікація за впливом на фінансовий стан підприємств. Визначено, що управління фінансовими ризиками пов'язане з виконанням таких напрямків фінансового розвитку підприємства, як: підтримка фінансово-економічного стану підприємства; забезпечення сталого функціонування суб'єкта економіки; збереження позитивних темпів розвитку суб'єкта; забезпечення стабільності соціальних умов; правовий захист всіх учасників економічної діяльності. На основі використання комплексного підходу, який включає в себе кількісний та якісний аналіз, побудовано алгоритм оцінки фінансових ризиків. Запропоновано заходи щодо зменшення впливу фінансових ризиків на результати фінансово-господарської діяльності підприємств. Сформовано концептуальні положення управління фінансовими ризиками задля забезпечення фінансової безпеки підприємства.
Keywords: методи, підходи, управління ризиками, фінансова безпека, фінансові ризики.