Механізми подолання гендерних стереотипів у процесі викладання курсу «Політичні еліти та лідерство» - Цікул, Ірина; Ротар, Наталія (Міністерство освіти і науки України, Міністерство соціальної політики України, Сумський державний університет, 2013)
Публічність і приватність – це багатогранні феномени, які можна аналізувати з самих різних позицій. Мета даної розвідки – презентувати «суспільне» і «особисте» як символічні наріжні камені патріархального і гетеронормативного дискурсу, описати конструктивні механізми, які все ще впливають на структуру суспільства і соціальні відносини. Особистісні установки виявляються у зовнішньому вигляді і в поведінці людей, в медійних і політичних дискурсах, в наукових і теоретичних моделях. Вони змінюють (найчастіше непомітно) сприйняття як окремих суб’єктів, так і цілих інститутів. У наш час, якщо ми говоримо про політику і особу, про суспільне і приватне, про теорію і практику, потрібно враховувати реальні владні відносини, генезу категорій і виявляти витоки нерівності та дискримінації замість того, щоб займатися обговоренням поверхневих тим.
Keywords: гендер, гендерна ідентичність, гендерні стереотипи, гендерна політики, фемінізм