Гнучкі методи управління проєктами: роль проєктного менеджера - Галушка, Зоя Іванівна (журнал "Проблеми системного підходу в економіці", 2021)
У статті актуалізується проблема зміни ролі проєктного менеджера під час переходу до вико- ристання гнучких методів управління. Дається характеристика аgile-менеджменту, визначено основні ідеї та принципи, які виокремлюють його як ціннісно-орієнтований менеджмент, що має низку переваг. Наведено порівняння характеристик Scrum- та Kanban-методів гнучкого управ- ління. Обґрунтовано, що ефективне використання гнучких методів управління можливе лише за наявності у проєктного менеджера низки особистісно-управлінських та професійно-технічних компетенцій, що в agile-командах мають особливий зміст та значення. Наявність таких компетен- цій розглядається як можливість виявити критерії оцінювання знань, умінь та навичок проєктного менеджера. Показано, що управління проєктами формує навички створення проєктно-орієнто- ваної організації зі своєю проєктною культурою, стилем управління, вмінням вести переговори, приймати ефективні рішення у відносинах зі стейкхолдерами.
FLEXIBLE PROJECT MANAGEMENT METHODS: THE ROLE OF THE PROJECT MANAGER
Keywords: gile-менеджмент, управління проєктами, стратегічне управління, Scrum, Kanban, проєктний менеджер, ділові компетенції та функції проєктного менеджера