Вплив нестабільності, зумовленої війною, на ментальне здоров'я особистості - Бешлей, Олександра; Гайсонюк, Наталія; Андрєєва, Ярослава (Технології розвитку інтелекту, 2024)
Мета статті. У нашій роботі розглядаються психологічні особливості основних типів деструктивних способів реагування на нестабільні життєві умови та їх вплив на психічне здоров'я та особистісну працездатність. Основою актуальності нашого дослідження є зростання кількості людей, які стикаються з нестабільними життєвими умовами та потребують ефективних психологічних стратегій для подолання стресу та криз. Більшість досліджень травми в галузі психології присвячені вивченню впливу найпоширенішої короткочасної травми, але умови, в яких ми опинилися останнім часом, змушують людей пристосовуватися до невизначеності та травмуючих подій, які випадково не мають видима кінцева точка. Пристосування до тривалої травми означає, що людина починає усвідомлювати, що немає сенсу відкладати життя до закінчення травми, а краще навчитися жити повноцінно і хапати всі можливі можливості для самореалізації. Загальновідомо, що реакція людини на стресові та нестабільні ситуації може бути конструктивною або деструктивною. Метою статті є виявлення та аналіз основних типів деструктивних реакцій, таких як соматизація, дистрес, депресія, тривога, а також вивчення їх впливу на особистісні риси, що відповідають особистісному зростанню та самоактуалізації. Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань дослідження ми застосовували такі методи: психологічне тестування, аналіз психологічної літератури та статистичні методи обробки даних, які дозволяють глибше зрозуміти шляхи формування механізмів деструктивних реакцій на нестабільні життєві умови. Результати. У статті розглядаються теоретичні підходи до розуміння деструктивних поведінкових патернів та їх застосування в психологічній допомозі. Нам вдалося довести припущення, що деструктивні способи реагування, такі як тривога, дистрес, депресія та соматизація, значно ускладнюють процес самоактуалізації, знижуючи рівень особистісного зростання та самопізнання. Ми також пропонуємо рекомендації щодо факультативних технік для зменшення впливу деструктивних реакцій і підтримки позитивного розвитку особистості для психологічної допомоги та захисту психічного здоров’я. Висновки. Результати дослідження можуть бути ефективними для практикуючих психологів, психотерапевтів та інших спеціалістів у сфері психічного здоров’я. Вони також можуть стати основою для подальших наукових досліджень у психології управління стресом та психотерапії. Тому деякі результати були представлені на круглому столі «Психічне здоров’я під час війни: виклики та перспективи».
Keywords: дистрес, нестабільні життєві умови, саморозвиток, самоактуалізація, вплив