Бойчук А.Г. Канадські миротворчі операції під егідою ООН - Бойчук, Анна Георгіївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Магістерська робота присвячена аналізу участі Канади в миротворчих операціях під егідою ООН та дослідженню, що охоплює історію та розвиток миротворчих ініціатив країни. Проаналізовано концептуальні засади канадської миротворчості, зокрема концепції «держави середньої сили», «3D» підходу та «відповідальності щодо захисту». В роботі проводиться аналіз ключових операцій в яких Канада відігравала важливу роль, та розгляд сучасних тенденцій та перспектив у забезпеченні глобальної безпеки. Розглянуто історичний розвиток участі Канади у миротворчих операціях. Особливу увагу приділено досвіду канадської миротворчої місії в Афганістані та трансформації підходів до миротворчості за урядом Джастіна Трюдо. Об’єктом дослідження є миротворчі сили ООН що здійснювалися з метою ліквідації та запобіганню загроз миру і безпеці що було розглянуто з офіційних урядових джерел. Також охарактеризовано динаміку допомоги Канади до та після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України що демонструє наявні важелі реагування на такого роду виклики. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує аналіз політичних, соціальних і військових аспектів миротворчих операцій. На основі проведеного дослідження сформульовано висновки щодо еволюції та ефективності канадського підходу до миротворчості. Результати роботи сприятимуть розширенню розуміння внеску Канади у підтримку миру та стабільності у світі що в свою чергу можуть бути використані у подальших дослідженнях з міжнародної безпеки.
Keywords: миротворчі операції; ООН; Канада; "держава середньої сили"; міжнародна безпека