ЦЕРКОВНИЙ ХОРОВИЙ СПІВ У СИСТЕМІ СУЧАСНОЇ БОГОСЛОВСЬКОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Бобітко, Іван Богданович (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена всебічному дослідженню церковного співу як важливої складової православної традиції та невід’ємного елементу формування богословської культури майбутнього духовенства. У праці простежено історичні витоки, духовно-богословський зміст і сучасні тенденції розвитку церковного хорового співу, а також його вплив на освітній процес у духовних навчальних закладах України. Особливий акцент зроблено на богословському значенні церковного співу, його ролі у літургійному житті та духовному вихованні. Розглянуто чинники, які визначають розвиток богослужбової музики в умовах сучасних суспільних і церковних процесів, а також вплив новітніх тенденцій на формування духовної освіти. Практична частина роботи присвячена аналізу місця церковного співу в навчальних програмах духовних закладів, науково-педагогічним засадам його викладання, викликам, що постають перед викладачами та студентами, та перспективам удосконалення музично-богословської підготовки. Підкреслено, що церковний хоровий спів виконує не лише естетичну чи музичну функцію, але є чинником духовної формації, плекання молитовного досвіду та прищеплення богословських смислів. Робота містить узагальнення, що підкреслюють вагомість церковного співу для формування цілісної богословської освіти, збереження духовної спадщини та розвитку церковної культури в сучасній Україні. Її матеріали можуть бути корисними для викладачів, студентів духовних навчальних закладів, регентів церковних хорів і дослідників у галузі богослов’я та церковної музики.
Keywords: церковний хоровий спів, церковна музика, богословська освіта, богослов’я, освітні програми, духовні навчальні заклади.