СУЧАСНІ МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ У ПОХИЛОМУ ВІЦІ - Дудіцька, Світлана; Гакман; Hakman, Анна; Anna; Медвідь, Анжела (Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова, 2020)
У науковому дослідженні розглядається проблема впливу оздоровчо-рекреаційної рухової активності на організм людей похилого віку засобами фітнес - занять. Встановлено, що регулярна рухова активність, чітко дозована і ретельно підібрана за засобами, методами та інтересами, підвищує рівень працездатності, рухової підготовленості, морфофункціонального стану людей похилого віку. Мета дослідження – на основі аналізу науково - методичної літератури обґрунтувати теоретико-методичне забезпечення оздоровчо-рекреаційної рухової активності та виявити її вплив на організм осіб похилого віку. Методи дослідження: теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, абстрагування, логіко-теоретичний аналіз, метод синтезу, метод систематизації. Результати. Під час наукового дослідження виокремлено особливості впливу занять оздоровчо-рекреаційної рухової активності на організм осіб похилого віку. Позитивний вплив дозованих занять оздоровчо-рекреаційною руховою активністю прослідковується на всі основні функції старіючого організму. Означено основні завдання використання засобів оздоровчо-рекреаційної рухової активності в похилому віці. У ході дослідження, виокремлено основні правила, яких слід дотримуватися під час оздоровчого фітнес-тренування із особами похилого віку.
Modern methodological and organizational fundamentals of health and recreational motor activity in the elderly
Keywords: похилий вік, оздоровчо-рекреаційна діяльність, засоби, фітнес; old age, health-improving and recreational activity, means, fitness