Гумор як ресурс та механізм впливу на психологічне здоров’я особистості - Підлубний, Юрій Богданович (My University, 2021)
Однією з найпопулярніших і цікавих наук є психологія. Вона вивчає всі деталі людської особистості. Наше життя дуже плинне і постійно відбуваються змін які пов’язані з темпами економічними та соціально-політичними перетвореннями. Досить часто ці зміни призводять до великих потрясінь у сучасному світі. Постійно відбуваються потенційні стреси які активно впливають на психологічне здоров’я особистості. Успіх та результат в діяльності для будь-якої людини залежить від того, якими особистісними ресурсами керується особистість для досягнення результату у різних життєвих ситуаціях. Зуміти подолати страхи та негативні переживання залежить від того, якими механізми та психологічними прийомами володіє людина, щоб подолати складні стреосогенні впливи, а також покращити своє життя і будуть ефективними для досягнення поставлених цілей. Гумор як ресурс допомагає приймати і краще ставитися до «важких людей». Він створює рівні відносини між різними особистостями. Саме гумор – це щедре і відсторонене ставлення до себе і своїх проблем і турбот. Гумор послаблює те, чим блокується наш розвиток: страх і прагнення до комфорту, тобто боягузтво і лінь. Почуття гумору, безумовно вимагає акуратності і доречності. Гумор позитивно впливає як на емоційний стан, так і на процеси пізнання людини. Прояви гумору переконують нас у своїй емоційності через те, що: приносить полегшення, знижує напруження; – дає емоційне відсторонення від складних життєвих ситуацій. Уміти жартувати, проявляти почуття гумору та мати здоровий сміх – запорука психологічного здоров’я яка залежить від самої особистості. Таким чином, гумор – це така риса характеру, без якої в житті не зможе обійтися жодна людина. Дуже важливо розвивати дане особистісну властивість з самого дитинства. І навіть у тому випадку, якщо ваші батьки втратили даний момент і не приділили йому достатню кількість уваги, ви не повинні турбуватися. Удосконалювати свої гумористичні можливості ви можете і в дорослому віці, головне – прислухайтеся до порад і рекомендацій фахівців.