Правова природа податку. - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2000)
У науці фінансового права не вибухають дискусії, які обов’язкові грошові платежі державі є податками, а які ні. Адже частина коштів юридичних і фізичних осіб вноситься не до бюджету держави, а до інших централізованих фондів. Насамперед зазначимо, що з позиції платника податку, на нашу думку, немає принципової різниці, як називається той або інший обов’язковий платіж державі і куди він потім зараховується. Так чи інакше для нього це все — витрати. На практиці не так суттєво, як іноді це вбачається окремими вченими чи платниками, куди відносяться законодавцем ті чи інші платежі —на собівартість продукції чи прибуток. Як в першому, так і в другому випадку це витрати, що збільшують ціну товарів та послуг і покладаються спочатку на товаровиробника, а потім на споживача.
Keywords: обов'язкові платежі; індивідуальна безвідплатність; примусовий метод мобілізації коштів; функції податків; мито; акцизний збір