Становище Чернівецької архієпархії Буковинсько-Далматинської митрополії в роки Першої світової війни - Чучко, Михайло Костянтинович; Chuchko, Mykhailo (Riga, Latvia : Izdevnieciba “Baltija Publishing”, 2024)
Подано розлогу картину перебігу психологічних настроїв, намірів й реальних діянь очільників Чернівецької архієпархії Буковинсько-Далматинської митрополії у роки війни. Причому тут досить рельєфно показано, яким чином зміни керівництва архієпархії у кінцевому рахунку вплинули, щоправда на досить короткий час, на досягнення українськими представниками рівноправного становища з румунами в ієрархії православної Церкви на Буковині. Автор особливо підкреслив, що саме драматичні листопадові події 1918 року стали вододілом остаточного розмежування серед священників українців та румун у питаннях національно-державної приналежності краю.
The state of the Archdiocese of Chernivtsi of the Bukovyna-Dalmatia Metropolis during the First World War
ЧНУ
Keywords: Перша світова війна, Буковина, Австсро-Угорщина, Росія, митрополія Буковини і Далмації, Чернівецька архієпархія, митрополит. Володимир Репта