Основні вектори змін місцевих бюджетів у контексті бюджетної децентралізації та воєнного стану - Грубляк, Оксана Михайлівна (My University, 2023)
Реалізація регіональних проблем соціально-економічного розвитку територій залежить від ефективності діяльності місцевих органів влади. Важливим фактором реалізації цих програм є достатність власних фінансових ресурсів, яким вони можуть розпоряджатись. Цю проблему повинна була подолати реформа бюджетної децентралізації, відповідно до якої кожний місцевий орган влади повинен забезпечити достойний рівень першочергових та основних публічних послуг для населення. Російська військова агресія добавили ще більше проблем місцевим громадам: спричинивши масову міграцію та зупинку бізнесу, необхідність вирішення гуманітарних, комунальних, міграційних проблем, відновлення зруйнованого житла. За 2015 – 2022 роки змінилася структура доходів місцевих бюджетів: зменшилась частка трансфертів у доходах та частка субвенцій у загальній сумі трансфертів. На це вплинули такі фактори: зміни сплати єдиного податку, відрахувань ПДФО до місцевих бюджетів, відміна медичної та деяких соціальних субвенцій, відміна перерахування реверсної дотації. Фактори, які впливали на структуру доходної бази місцевих бюджетів відбились і на їх видатковій частині. Зміна складу міжбюджетних трансфертів безпосередньо пов’язана із зменшенням видаткових повноважень органів місцевої влади та зміною механізму фінансування бюджетних програм у галузі освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення. Однак, зменшення частки видатків місцевих бюджетів на соціальну сферу відбувалось повільнішими темпами, аніж зменшення обсягів субвенцій місцевим бюджетам на ці цілі. Це свідчить про зростання ролі місцевих бюджетів у фінансування програм місцевого значення та є позитивним результатом реформи бюджетної децентралізації. Повномасштабна війна 2022 року показала, наскільки фінансово-стійкими є органи місцевої влади та чи здатні вони гідно протистояти будь-яким змінам щодо фінансування своїх повноважень. Адже місцева влада окрім продовження надання публічних послуг на високому рівні взяла на себе додаткові обов’язки: забезпечення діяльності територіальної оборони, допомога ЗСУ, підтримка релокованого бізнесу, допомога внутрішньо переміщеним особам, підготовка укриттів тощо. Звичайно, що на такі можливості вплинула проведена реформа бюджетної децентралізації, яка дала змогу місцевій владі отримати власні джерела фінансових ресурсів, які відіграли ключову роль в протистоянні викликам.
Keywords: бюджетна децентралізація, доходи місцевих бюджетів, видатки місцевих бюджетів, соціальні видатки, регіональні програми.