Степан Смаль-Стоцький – учений і "реальний політик" (до 160-річчя з дня народження) - Dobrzhanskiy, Oleksander; Danylenko, Oleksandr (Національна Академія Наук України, Національна спілка краєзнавців України, 2019)
На основі комплексного підходу в параметрах соціально-історичної біографістики реконстру- юється громадсько-політична й науково-культурна діяльність видатного вченого, академіка- фундатора Української академії наук Степана Смаль-Стоцького. Характеризуються основні етапи його життя, витоки формування світогляду й громадянської позиції, однодумці, соратники й опоненти. Зазначаються підстави, на основі яких С. Смаль-Стоцький величали батьком-пробуд- ником і творцем українського національного відродження на Буковині, лідером національно-визволь- ного руху. Особлива увага приділена висвітленню викладацької діяльності, якою він займався понад 45 років, науково-публіцистичній творчості. Як спроба теоретично осмислити народовський рух на західно- українських землях, окреслити найголовніші його завдання й тактичні принципи, дати відповідь на окремі наболілі питання українського національного руху визначається його праця «Реальна полі- тика». Показана спільна з професором Т. Гартнером боротьба за впровадження фонетичного пра- вопису в українських навчальних закладах Галичини та Буковини, його праця над історією рідного краю. Аналізуються літературознавчі та мовознавчі публікації вченого, зокрема полемічні статті про український правопис, серія дослідницьких праць про ідейну спрямованість творів Т. Шевченка. У мовознавчій праці «Розвиток поглядів про сем’ю слов’янських мов і їх взаємне споріднення», С. Смаль-Стоцький доводив наукову неспроможність теорії праруської мови і стверджував поход- ження української безпосередньо з праслов’янської мови. Підкреслюється, що основні наукові ідеї С. Смаль-Стоцького – про самостійність української мови і осібність українців, як окремого народу, актуальні і нині. Автори доходять висновку, що життя С. Смаль-Стоцького було нелегким, але ба- гатобарвним і насиченим. Його він віддав одній меті – служінню Україні. Наукова спадщина вченого і політика повною мірою ще не освоєна нашими сучасниками. Вона варта повнішого і глибшого ос- мислення, бо в ній – потенціал для розбудови незалежної Української держави, заради якої жив і тво- рив Степан Йосипович Смаль-Стоцький.
Keywords: С.Смаль-Стоцький; історія Буковини; громадсько-політична і викладацька діяльність; українське національне відродження