Напівавтоматичне оцифрування гідрологічних об’єктів з допомогою QGIS 3.34 (на прикладі ділянки річки Прут в межах сіл Бояни - Маршинці) - Павлович, Георгій Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У магістерській роботі розглядаються методи напівавтоматичного цифрового картографування водних об'єктів із використанням спектральних індексів NDWI, MNDWI, AWEI та WI2015 у програмному середовищі QGIS 3.34. Об'єктом дослідження є ділянка річки Прут між селами Бояни та Маршинці. Для аналізу використовувалися супутникові знімки місії Sentinel-2, отримані за допомогою платформи EO Browser. Було розроблено покрокову методику напівавтоматичного оцифрування та ідентифікації водної поверхні з використанням зазначених індексів. Основна увага приділялася порівнянню ефективності індексів NDWI, MNDWI, AWEI та WI2015 для точного виділення водної поверхні річки Прут та визначенню найбільш придатних методів для моніторингу гідрологічних об'єктів у сільській місцевості. Розроблена методика є універсальною і може бути адаптована для інших річкових систем та географічних умов.
Semi-automatic digitization of hydrological objects with QGIS 3.34 (on the example of the section of the Prut River section within the villages of Boyany and Marshyntsi)
Keywords: напівавтоматичне цифрове картографування; спектральні індекси; NDWI; MNDWI; AWEI; WI2015; QGIS 3.34; річка Прут; моніторинг водних об'єктів; Sentinel-2; EO Browser