Емоційне вигорання у контексті диспозиційних і мотиваційних характеристик особистості - Кінащук, Ірина Дмитрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі детально розглянуто проблему емоційного вигорання особистості як працівника організації. Емпіричне дослідження передбачало використання комплексу методик для оцінки рівня емоційного вигорання респондентів, їх особистісних характеристик та особливостей мотивації. У ході дослідження було виявлено підвищення рівня вигорання біля 40% працівників, що свідчить про їх значне психоемоційне напруження через високі вимоги до роботи. Зроблено висновок про те, що респондентам, які певною мірою емоційно/професійно вигоріли, можуть бути властиві такі особистісні особливості: альтруїстичність, тривожність, напруженість, депресивність, схильність співпрацювати, відповідальність, схильність критично ставитися до себе, пошук нових вражень, - та особливості мотивації: відсутність мотиваційної орієнтації на досягнення результату, натомість орієнтація на отримання матеріальної винагороди за роботу; вмотивовані зазвичай зовні.
Keywords: емоційне вигорання; психоемоційне виснаження; деперсоналізація; редукція професійних досягнень; мотивація