АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНА - Підгірна, Валентина Никифорівна; Єремія, Ганна; Хникіна, Марина (My University, 2022)
В статті проаналізовано базові тенденції становлення гастрономічного туризму у світі та в Україні, причини його привабливості, вплив пандемії COVID19 на кулінарний ринок. Досліджено особливості успішного ведення гастрономічного бізнесу у розвинених країнах за результатами нагородження «The World’s 50 Best Restaurants 2021 awards», що відбулась 5 жовтня поточного року у місті Антверпен. Охарактеризовано десятку кращих ресторанів світу та запропоновані шляхи покращення сфери ресторанного бізнесу в Україні задля виведення її на якісно новий рівень, залучення нових туристичних потоків та розвитку гастрономічного дозвілля. Доведено, що розвиток кулінарної сфери має вагомий внесок на економічний розвиток нашої держави, адже у структурі виробництва ВВП країни займає більш як 8,8%. На основі проведеного аналізу зроблено прогнози щодо подальшого розвитку фудтуризму до 2023 року.
ANALYSIS OF GASTRONOMIC TOURISM TRENDS: INTERNATIONAL EXPERIENCE AND UKRAINE
Keywords: туризм; гастрономічний туризм; ресторанна справа; кулінарний туризм; ресторани; туристичний бізнес