Педагогічні умови формування темпо-ритмічної сторони мовлення у старших дошкільників з порушеннями мовлення - Юзяк, Валерія Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розкрито поняття темпо-ритмічної сторони мовлення та її значення для мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку. З’ясовано теоретичні підходи до вивчення темпо-ритмічних характеристик мовлення у старших дошкільників, класифіковано та охарактеризовано порушення темпо-ритмічної організації мовлення судомного та несудомного характеру. Описано вибірку дослідження, методику та організацію дослідження рівнів сформованості темпо-ритмічної сторони мовлення. Визначено педагогічні умови, що сприяють її формуванню, та розроблено рекомендації щодо їх впровадження у корекційно-розвивальній роботі з дітьми. Проведено повторну діагностику, що підтвердила ефективність впроваджених педагогічних умов.
Keywords: акцентуація; дошкільники; ритм; спеціальна освіта; темпо-ритмічна сторона мовлення