Оцінка впливу сонячної активності на водність річок України (на прикладі Карпатського регіону) - Біля, Ірина Костянтинівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Актуальність: сонячна активність – динамічна та змінна, вона цікавила вчених іспокон віків. Однак, однозначності на рахунок неї ще немає, науковці сперечаються між собою й досі. Для чого нам потрібне розуміння, чи є зв’язки між сонцедіяльнісю та земними процесами? – Для прогнозування. При умові, якщо підтвердиться зв’язок активності Сонця, то можна буде спрогнозувати гідрологічні зміни, метеорологічні явища та географічні процеси. Тоді сонячна активність буде одним з показників прогнозування. Мета роботи - вивчення особливостей сонячної активності та її впливу на фізико-географічні процеси на Землі, підтвердження наявності сонячно-земних зв’язків. Об’єкт дослідження: сонячна активність. Предмет: сонячно-земні зв’язки.
Keywords: сонячна активність; числа Вольфа; сонцедіяльність; коефіцієнт кореляції; хронологічний графік; 11-річний цикл