Стартапи: перешкоди і можливості розвитку - Liubov, Vodianka (My University, 2023)
У статті розглядається стартап, як проект, який має певні етапи свого розвитку. Поділ на етапи є приблизний і залежить від мети і спрямованості стартапу, від сфери його діяльності та інших критеріїв, які будуть впливати на швидкість розвитку, і на кількість і рівень інвестицій в стартап. Тому універсального підходу до опису розвитку стартапів не існує. Найчастіше згадується скорочена класифікація стадій розвитку стартапів, згідно з якою стартап проходить в своєму розвитку 5 стадій: посівну стадію (seed stage); стадію запуску (startup stage); стадію зростання (growth stage); стадію розширення (expansion stage); стадію «виходу» (exit stage). Найпоширеніша помилка нових підприємців: основне зосередження на пошуку інвесторів та пошуку фінансування. Замість того щоб вкласти весь свій час і власні ресурси в розробку свого продукту, вони їздять по різних конкурсах, конференціях, де постійно презентують свою ідею, формують нетворкінг та шукають інвесторів. Такий підхід до розвитку стартапу зазвичай є неефективний, оскільки інвестор не буде готовий інвестувати тільки в ідею, інвестору потрібно зрозуміти чи ідея дійсно вирішує потреби ринку, чи є мінімально життєздатний продукт, чи сформована бізнес-модель. Висновок статті підкреслює, що хоча стартапи зустрічаються з багатьма перешкодами, існують різні стратегії та підходи, які допоможуть подолати труднощі та отримати вдалий старт.
Keywords: стартап