Педагогічні умови соціалізації молодших школярів у стосунках з однолітками - Ялимов, Олександр (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У магістерській роботі досліджено педагогічні умови соціалізації молодших школярів у стосунках з однолітками. Розкрито сутність соціалізації в педагогічній і психологічній літературі, охарактеризовано вікові та емоційно-комунікативні особливості молодших школярів, визначено вплив міжособистісних взаємин на соціальну поведінку дитини. Представлено результати констатувального дослідження рівня соціалізації учнів початкової школи, виявлено труднощі у взаємодії та статусні особливості дитячих колективів. Обґрунтовано комплекс педагогічних умов, що забезпечують розвиток соціальних навичок: роль учителя, використання інтерактивних форм і методів, а також упровадження інноваційних цифрових технологій. Робота підкреслює значення цілеспрямованого педагогічного супроводу у формуванні конструктивних стосунків з однолітками.
Keywords: інноваційні технології; комунікація; соціальні навички; педагогічні умови; міжособистісні стосунки; молодший школяр; соціалізація