Інструментарій управлінського обліку: ідентифікація та ефективність - Kuz, Vasyl; Євдокименко, Валерій Кирилович (Видавничий дім "ІНЖЕК", 2023)
Метою статті є дослідження та обґрунтування підходів до ідентифікації об’єктів, методів та інструментів управлінського обліку виходячи з його значення для інформаційного забезпечення системи управління, взаємозв’язків з іншими інформаційними системами та обраних до застосування моделей управління. У статті обґрунтовано домінантне значення управлінського обліку як джерела релевантної інформації для прийняття нетипових, неформалізованих, невизначених, багатоцільових, стратегічних управлінських рішень та рішень з багатьма критеріями. Доведено необхідність врахування змісту управлінських завдань та інформаційних запитів при ідентифікації об’єктів та інструментів управлінського обліку, що забезпечить підвищення рівня ефективності процесу інформаційного забезпечення та релевантності облікових даних. Встановлено потребу включення до підсистеми управлінського обліку нових об’єктів, які характеризують соціальну, екологічну та організаційну складові господарської діяльності, а також фінансову та нефінансову інформацію, яка характеризує стан і розвиток зовнішнього соціально-економічного середовища, зміни досліджуваних об’єктів у перспективі. Запропоновано до інструментарію управлінського обліку включати об’єкти та інструменти, інформаційні характеристики яких становлять інтерес для управлінського персоналу, а їх методологічне оброблення можливе відповідно до принципів побудови облікової системи та етапів облікового процесу. Ідентифіковано проблеми невиконання управлінським обліковим покладених на нього функцій через недостатній рівень професійної кваліфікації спеціалістів з управлінського обліку, відсутність практики регламентування взаємозв’язків між рівнями управління та продуцентами облікової інформації, наявних організаційних, методологічних, технічних та суб’єктних комунікаційних бар’єрів
Keywords: інструментарій управлінського обліку; інформаційна система; інформаційні запити; об’єкти управлінського обліку; управлінське завдання; управлінський облік