МАЙБУТНЄ ШІ З ТОЧКИ ЗОРУ ПРАГМАТИЗМУ - Лазар, Василь Васильович (My University, 2024)
Актуальність дослідження. Штучний інтелект (ШІ) – це галузь, яка швидко розвивається та все більше охоплює різні аспекти людського життя. Впровадження ШІ у промисловість, освіту, охорону здоров’я, науку, фінансовий сектор та побут змінює сучасний світ, піднімаючи питання про майбутнє цієї технології. Швидкий розвиток ШІ ставить перед суспільством нові етичні, економічні та соціальні виклики. Практичний погляд на майбутнє ШІ дозволяє краще зрозуміти, як ця технологія може вплинути на життя суспільства, враховуючи реальні потреби, обмеження та перспективи. Практичний підхід у дослідженні ШІ допомагає зосередитися на реалістичних сценаріях його використання, а не лише на теоретичних можливостях. Він враховує важливі аспекти впливу технології на суспільство, економіку, безпеку та етику. Також практичний підхід спрямовує на аналіз як позитивних, так і потенційно негативних наслідків, допомагаючи уникнути необдуманого оптимізму щодо можливостей ШІ та формуючи збалансований погляд на його перспективи. Актуальність такого дослідження зумовлена потребою в прогнозуванні впливу ШІ на ринок праці. Розвиток робототехніки та автоматизації викликає занепокоєння через можливе скорочення робочих місць, особливо для низькокваліфікованих працівників. З прагматичного погляду, цей аналіз допомагає виробити рекомендації щодо адаптації професійних навичок, підтримки зайнятості та розробки соціально відповідальних програм. Прагматичний підхід сприяє пошуку рівноваги між економічним зростанням, яке забезпечує ШІ, та необхідністю мінімізації соціальних ризиків.