Концептуалізація проблеми депортації та примусового переміщення дітей з України внаслідок збройної агресії російської федерації - Бомпа, Флоріна-Лорідана (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі актуалізовано й концептуалізовано проблему депортації та примусового переміщення росією дітей з України як загрози українській ідентичності й соціальному благополуччю її громадян. У першому розділі висвітлено масштаби, механізми, загрози, наслідки депортації та примусового переміщення росією українських дітей; проаналізовано доказову базу трактування депортації та примусового переміщення росією дітей як акту геноциду українського народу. У другому розділі розкрито й схарактеризовано реакції України та міжнародної спільноти у напрямку протидії депортації та примусовому переміщенню росією дітей; конкретизовано заходи реагування на проблеми дітей в умовах війни в Україні. Робота містить узагальнені ключові рекомендації для працівників соціальної сфери, практиків у сфері захисту дитинства та сім’ї у впровадженні заходів, пов’язаних з опікою над дітьми в контексті військового стану в Україні та запобіганням депортації і примусового переміщення росією дітей.
Keywords: дитина; соціальний захист дитинства; депортація; примусове переміщення; фільтраційний табір; геноцид; війна; військовий стан; пропаганда