Яскраве оприявнення української мовознавчої думки - Кульбабська, Олена Валентинівна (Дрогобич : Посвіт, 2022)
У рецензії наголошено, що мета видання – подати вибрані фрагменти монографічних досліджень українських дослідників синтаксичного ладу української мови, наукових статей і матеріалів, що вийшли друком у другій половині ХХ ст. – початку ХХІ ст. Основним критерієм добору авторських концепцій обрано прагнення провідних науковців комплексно осмислити специфіку синтаксичних одиниць – від синтаксем до тексту, виявити функційні параметри на логічному, структурному, семантичному та комунікативно-прагматичному рівнях. Хрестоматія охоплює сім розділів, які структуровано в двокнижжя. Теоретична й практична значущість рецензованої праці полягає в її синтетичному характері, поліконцептуальності, у глибокому осмисленні фактів та явищ, співвідносних із людським мисленням і мовленнєвими актами, в різнорівневому описі онтологічних властивостей основної комунікативної одиниці мови – речення. Цільова читацька авдиторія хрестоматії – студенти філологічних факультетів, аспіранти, учителі, викладачі закладів вищої освіти, дослідники української граматики.
BRIGHT MANIFESTATION OF UKRAINIAN LINGUISTIC THOUGHT
Keywords: Ключові слова: синтаксикологія, функційний синтаксис, ієрархія синтаксичних одиниць, аспекти дослідження одиниць синтаксису, класиологія, стилістичний регістр, функція.