До питання про хронологічні межі та історичний зміст Новітнього часу. - Мінаєв, Андрій В'ячеславович; Мінаєва, Тетяна Василівна (CPN Publishing Group, Tokyo, Japan., 2024)
Авторами розглянуті деякі проблеми періодизації всесвітньо-історичного процесу, зокрема, пов’язані з визначенням спільних для різних регіонів світу історичного змісту та хронологічних меж доби Новітнього часу. Висунуто пропозицію для пошуку відповідей на поставлені питання використовувати явища і тенденції, пов’язані з поняттями «колоніалізм» та «модернізація», а також запровадити концепт «ранній Новітній час» на позначення перехідного періоду між добою Нової і Новітньої історії. Хронологічно ранній Новітній час пропонується вважати таким, що збігається з добою «холодної війни».
Keywords: методологічні проблеми історії, періодизація всесвітньо-історичного процесу, Новий час, Новітній час, перехідні періоди, концепт «ранній Новітній час», модернізація, колоніалізм, доба «холодної війни».