ХАРАКТЕРИСТИКА ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ В КОНТЕКСТІ ПОНЯТЬ ЗДОРОВОГО ТА АКТИВНОГО СТАРІННЯ ТА ЇХ ВАЖЛИВІСТЬ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ - Гакман, Анна; Байдюк, Микола (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено значення активного та здорового старіння для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) похилого віку, які стикаються з подвійними викликами – віковими змінами та наслідками вимушеного переселення. Акцент зроблено на ролі оздоровчо-рекреаційної рухової активності (ОРРА) у підтримці фізичного, психічного та соціального благополуччя цієї вразливої категорії населення. Визначено, що ОРРА сприяє покращенню загального фізичного стану, зниженню ризику хронічних захворювань, покращенню когнітивних функцій, підвищенню рівня соціальної взаємодії та адаптації до нових умов життя. Стаття аналізує сучасні концепції активного та здорового старіння, визначені ВООЗ, Європейською Комісією та вітчизняними науковцями. Розглянуто ключові аспекти підтримки якості життя ВПО через доступ до медичних та реабілітаційних послуг, соціальну інтеграцію, сприятливі житлові умови та участь у державних і місцевих ініціативах. Регулярна рухова активність має численні переваги для осіб похилого віку, включаючи покращення фізичного здоров'я, підвищення мобільності, зниження ризику хронічних захворювань та поліпшення психологічного стану. Для внутрішньо переміщених осіб похилого віку ці переваги набувають особливого значення, оскільки допомагають подолати стрес, пов'язаний з переселенням, та сприяють соціальній інтеграції в нових громадах. Оздоровчо-рекреаційна рухова активність включає різноманітні форми фізичних вправ, адаптованих до можливостей та потреб людей похилого віку. Це можуть бути помірні аеробні навантаження, вправи на гнучкість та рівновагу, а також групові заняття, які сприяють соціалізації. Таким чином, розвиток оздоровчо-рекреаційної рухової активності є важливим інструментом підтримки ВПО похилого віку, оскільки вона позитивно впливає не лише на фізичне здоров’я, але й сприяє соціальній взаємодії, психологічному комфорту та загальному добробуту. Це дозволяє пом’якшити наслідки вимушеного переселення та забезпечити гідні умови для активного та здорового старіння.
Keywords: активне старіння, здорове старіння, похилий вік, внутрішньо-переміщені особи, оздоровчо-рекреаційна рухова активність