Електронне урядування в територіальних громадах – базова складова утвердження громадянських цінностей в процесі реформ децентралізації - Шманько, Олег Володимирович (Соціально-гуманітарні науки та сучасні виклики. Матеріали ІІ Всеукраїнської наукової конференції. 26-27 травня 2017 р., м.Дніпро. Частина І. / Наук. ред. О.Ю.Висоцький. Дніпро: СПД «Охотнік», 2017. 260 с.; С. 66-67, 2017)
В умовах трансформаційних перетворень демократичного характеру в Україні на сучасному етапі особливого значення набуває проблема утвердження ціннісних світоглядних засад, які ґрунтуються на європейських цінностях. Тобто, існує про- блема запровадження громадянських цінностей, які ґрунтуються на визнанні гідності людей, характерно для демократичних суспільств. Такими цінностями ви- ступають, зокрема, права і свободи людини, обов’язки перед іншими людьми, ідеї соціальної гармонії, поваги до закону тощо. Загальнолюдські цінності є важливи- ми для формування громадської свідомості, чіткого розуміння та прийняття пра- вил поведінки в громадському суспільстві. Усвідомлення людиною своїх власних прав, обов’язків по відношенню до інших членів громади, до законів громадського утворення, членом якого є кожен з нас, є свідченням зміни свідомості на вектор громадянськості
Keywords: електронне урядування, громадянське суспільство, громадянські цінності, електронна демократія, територіальна громада