ОСОБЛИВОСТІ IT-РЕКРУТИНГУ НА СУЧАСНОМУ РИНКУ ПРАЦІ - Kobelia, Zoriana (My University, 2022)
У роботі досліджено сучасний ринок праці, який динамічно змінюється під впливом викликів, пов'язаних з глобалізацією усіх процесів, трансформацією технологій через розвиток інновацій та змінами через поширення Covid-19. Для України сьогодні актуальним є пошук нових напрямів розвитку та інвестування передусім у стратегічно важливі й перспективні галузі, до яких відносять галузь інформаційних технологій (ІТ). Світовий досвід показує, що розвиток високотехнологічних галузей є однією з передумов економічного росту та міжнародної конкурентоспроможності. Розвиток персоналу галузі ІТ є одним з важливих напрямів інвестицій, адже саме працівники з їх інтелектом, знаннями та особистісними якостями створюють умови для розвитку, прогресу та успішного функціонування як підприємства, так і суспільства в цілому, це особливо видно у галузях, які належать до "економіки знань". Кадрове забезпечення з кожним роком змінюється, і необхідність у ньому змінюється, все частіше виникає необхідність швидкої зміни персоналу, в тому числі адаптованого до нових викликів. Особливою є в цьому відношення сфера інформаційних технологій. Інформаційні технології розвиваються дуже швидко як у всьому світі, так і в Україні. Вони є важливим та перспективним напрямом для розвитку нашої економіки, про що показує стрімке зростання її частки у ВВП. При сприятливій нормативно-правовій базі та покращенні економічної та політичної ситуації, разом з наявною високою технологічною базою наша країна має високий потенціал для розвитку ІТ-галузі та встановлення її як однієї з пріоритетних. HR-менеджери все частіше стають відповідальними за процес набору персоналу, його навчання та розвиток — це потребує значних інвестиційних ресурсів. Альтернативою стають рекрутингові компанії, які набувають все більшої популярності серед європейських та українських підприємств, які бажають якнайшвидше знайти відповідних кандидатів.
FEATURES OF IT RECRUITMENT IN THE MODERN LABOR MARKET
Keywords: ринок праці; рекрутинг; хедхантинг; ІТ-рекрутер; діджиталізація