Емоційне вигорання спортсменів - Равлюк, Христина Любомирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі актуалізовано проблему емоційного вигорання спортсменів. У дослідженні були використані методики: «Оцінка мотивів у професійному спорті», «Мотиви занять спортом», п'ятифакторний особистісний опитувальник «Велика п'ятірка», «Визначення психічного «вигорання», «Синдром вигорання в професіях системи «людина – людина»». Результати емпіричного дослідження констатували, що у спортсменів домінує внутрішня мотивація (прагнення до досягнень і нових відчуттів), але помітний відсоток опитаних демонструє амотивацію. Спостерігається високий рівень емоційного виснаження та зниження відчуття особистих досягнень, що вказує на загальне вигорання. Особистісні риси спортсменів, як правило, стабільні (проявляються на середньому рівні), але це не виключає впливу зовнішніх факторів на їх психоемоційний стан.
Keywords: емоційне вигорання; професійна мотивація; психоемоційне виснаження; деперсоналізація; редукція особистих досягнень; спортсмен