Від правової політики держави до правового режиму - Vakaryuk, Lyudmyla (Visegrad journal on human rights, 2017)
У статті висвітлюється вияв впливу політики держави на зміст правового режиму в процесі його встановлення і функціонування. Зауважується, що злагоджене функціонування правового режиму багато в чому залежить від визначення мети правової політики держави зокрема й ефективної реалізації функцій держави загалом. Розкрити природу і сутність правового режиму – це розкрити його взаємодію з правовим регулюванням, із правовою політикою, процесами економічного, політичного, культурного, соціального життя народу, його менталітету. Робиться висновок, що в сучасних умовах назріла необхідність формування нової правової політики і правового режиму, які дозволять зрозуміти всю складністьі глибину проблем сучасного державотворення, досягти стратегічної мети і тактичних завдань держави і суспільства, осмислити й усвідомити принципово інше призначення цих правових категорій в умовах, що змінилися та виключити спонтанність, непередбачуваність, всілякі відхилення від намічених цілей у правовому регулюванні.
Keywords: правовий режим; правова держава; право; правова політика держави; стимули; обмеження; суспільство