Дослідження умов формування та проходження катастрофічних селів в басейні річки Черемош - Костенюк, Людмила Володимирівна; Kosteniuk, Liudmyla; Honchar, Olesya (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2008)
Селеві потоки відносяться до категорії стихійних природних катаклізмів, що мають руйнівну дію, яка завдає величезних збитків, як людині так і навколишньому природному середовищу. Основними ареалами селепроявів на території Українських Карпат вважають басейни річок Дністер, Тиса та Прут. Важливо відмітити, що для всіх вище названих басейнів характерним є зростання кількості проявів селевих явищ в період після другої світової війни. Причиною такої закономірності є інтенсивна вирубка лісу, саме в цей період, на потреби народного господарства, і як вже згадувалось вище цей фактор є основною причиною інтенсивного зростання ерозійних процесів, і як наслідок прояву селевих явищ.
Keywords: руслові процеси; річка Черемош; катастрофічні паводки; селі