Козмин (1497): буковинська перемога Штефана Великого - Chuchko, Mykhaylo; Чучко, Михайло (Чернівці. Видавничо-інформаційний центр «Місто», 2019)
Дослідження присвячено одній із ключових подій польсько-молдавської війни 1497-1499 рр. – Козминській битві, котра відбулася 26 жовтня 1497 р. в лісах Буковини між армією короля Польщі Яна Ольбрахта і військовими підрозділами молдавського господаря Штефана Великого та його союзників. У праці розглянуто обставини походу польського короля в Молдавію з метою її захоплення та дипломатичний супровід цієї акції, яка маскувалася під антиосманську виправу з метою визволення колишніх молдавських причорноморських фортець-портів Кілії і Білгорода. Відмова через демарш Москви від активної участі в поході польського короля великого князя литовського послабила королівську армію. А воєвода Штефан Великий заручився у боротьбі з Яном Ольбрахтом підтримкою угорців, трансільванців, валахів, османіи і татар. Після безрезультатної облоги молдавської столиці Сучави противники, за посередництвом послів угорського короля Владислава II, уклали перемир’я. Порушення його умов з боку відступаючого польського війська спричинилося до поразки Яна Ольбрахта у Козминському лісі й вигнання з території Молдавського воєводства залишків армії короля.
Kosmin (1497): bukovinian victory of the Stefan The Great
Дослідження присвячено одній із ключових подій польсько-молдавської війни 1497-1499 рр. – Козминській битві
Keywords: Козминська битва. Ян Ольбрахт.Штефан Великий.Молдавія. Польща