ТРАНСФРМАЦІЯ ПІДХОДІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ СТРАТЕГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ УМОВ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Галушка, Зоя Іванівна (International Science Journal of Management, Economics & Finance, 2025)
У статті проаналізовано зміни підходів та інструментів стратегічного дослідження умов сталого економічного розвитку з акцентом на важливості адаптації методології стратегічного аналізу до сучасних викликів, зокрема пов’язаних з системною складністю та невизначеністю зовнішнього середовища, для адаптації до змін та досягнення довгострокової економічної стабільності. У світі швидких змін і глобальних викликів, таких як кліматичні загрози, соціальна нерівність та стрімкий розвиток технологій, постає питання: як забезпечити сталий економічний розвиток, що враховує як сучасні виклики, так і потреби майбутніх поколінь? У статті розкрито трансформацію стратегічних підходів і інструментів аналізу, необхідних для адаптації до нових реалій. Запропоновано поєднання традиційних методів, таких як SWOT- і PESTLE-аналіз, із сучасними підходами, зокрема концепціями VUCA- і BANI-світів та стратегією «блакитного океану». Основний висновок дослідження наголошує: інтеграція інноваційних підходів і гнучких стратегій дозволить створити ефективні рішення для сталого розвитку, здатні перетворювати виклики на можливості.
TRANSFORMATION OF APPROACHES AND TOOLS FOR STRATEGIC RESEARCH INTO CONDITIONS FOR SUSTAINABLE ECONOMIC DEVELOPMENT
Keywords: цілі та умови сталого розвитку, методи стратегічного дослідження, SWOT-аналіз, PESTLE-аналіз, невизначеність економічного розвитку, концепції VUCA- та BANI-світу