Особливості виділення гідрографічної мережі території для встановлення прибережених захисних смуг (на прикладі р. Брусниця). - Беспалько, Руслан (Гідротехнічне будівництво: минуле, сьогодення, майбутнє: IV Всеукраїнська науково-практична конференція, м. Херсон, 28-29 жовтня 2021 р., 2021)
Для створення сприятливого режиму водних об’єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколо водних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок, морів та навколо озер, водосховищ і інших водойм встановлюються водоохоронні зони. Частиною водоохоронної зони відповідної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони є прибережна захиснасмуга. Ст. 88 Водного кодексу України та ст. 60 Земельного кодексу України регламентовано, що межі прибережних захисних смуг всіх без виключення водних об’єктів мають встановлюватися за окремими проектами землеустрою, що розробляються в порядку, передбаченому законом. При цьому, закон, який визначає порядок розроблення таких проектів, наразі відсутній. Як наслідок, відсутність затверджених проектів землеустрою щодо встановлених прибережних захисних смуг створює умови для незаконного ведення господарської діяльності у прибережних захисних смугах. Питання охорони земель водного фонду та розроблення проектів землеустрою щодо встановлення прибережних захисних смуг підіймалося на законодавчому рівні та розглядалося у публікаціях Т. О. Євсюкова, О. П. Канаша, А. Г. Мартина, С. О. Осипчука та інших. Наразі, в [1] визначено науково-методичні підходи до розробки та структуру такого проекту землеустрою. Однак, жодним чином не розкрито вимоги до вихідних матеріалів, технічних засобів, особливостей роботи в них та результатів проектування об’єктів прибережних захисних смуг.
Keywords: гідрографічна мережа; прибережна захисна смуга; екологічний стан