Андрєєва І.С. Китайська ініціатива «один пояс, один шлях» як складовий елемент формування нової політичної й економічної системи в Євразії - Андрєєва, Ірина Сергіївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У магістерській кваліфікаційній роботі розглядається китайська ініціатива «Один пояс, один шлях» як один із ключових чинників формування нової політичної та економічної системи у Євразії. Досліджуються її концептуальні засади, стратегічні цілі та етапи реалізації. У роботі проаналізовано геополітичні та геоекономічні мотиви Китаю, спрямовані на зміцнення його позицій у світовій системі, а також вплив ініціативи на регіональну безпеку, міжнародні відносини та глобальні торговельно-інвестиційні процеси. Окрему увагу приділено місцю України в межах цієї стратегії, її потенційним можливостям і ризикам участі у проєктах Китаю. На основі аналізу офіційних документів, наукових джерел і аналітичних матеріалів визначено основні напрями розвитку ініціативи та окреслено її роль у трансформації сучасної євразійської архітектури.
Keywords: Китай; «Один пояс, один шлях»; Євразія; геополітика; міжнародні відносини; економічна стратегія