Громадянські цінності як базова складова виховання молодого покоління в процесі навчання у ВНЗ - Шманько, Олег Володимирович (// Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Якісна освіта в Україні»: проблеми тенденції, перспективи (факультет педагогіки, психології та соціальної роботи ЧНУ ім. Ю.Федьковича, 26-28 жовтня 2017 р. – Чернівці: Рута, С.122-126., 2017)
У статті визначені особливості формування ціннісних орієнтацій української молоді в транзитному українському суспільстві. Виявлено, що в сучасних умовах прорадянські стереотипи ще не відійшли у минуле, а нові європейські стандарти ще не утвердилися, існує загроза ціннісного відчуження та заповнення цієї прогалини негативними елементами. Аналіз впливу турбуленцій на соціалізацію молоді визначив множинні шляхи подолання кризових ситуацій, обумовлених негативним впливом турбуленцій на соціокультурну визначеність людини.
Keywords: європейські цінності, громадянські цінності, соціалізація молоді, відчуження, аномія, молодіжна політика