Антропогенна зміна природних ландшафтів за картами впродовж ХVIII-XXI ст. (на прикладі Багненської долини) - Годзінська, Ірина (Історична географія в Україні : Матеріали Всеукраїнського наукового семінару памяті професора Володимира Круля (21–22 вересня, 2023), 2023)
Будь-яке географічне вишуковування розпочинається із вивчення фактичних даних, що збереглись у різних джерелах. Найзручніше, звичайно, користуватись картографічним зображенням земної поверхні, що відображає різноманіття природних об’єктів та явищ. Ще у XVI столітті видатний фламандський учений Герард Меркатор запропонував використовувати картографічний метод досліджень, як один із основних в географії. Тому, карта є не тільки одним із головних та першочергових доповнень до тексту, але й рівноправним, самостійним та цінним засобом географічного дослідження.
Keywords: ландшафт; Багненська долина