ЄРОПЕЙСЬКІ ПРИНЦИПИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ПРОБЛЕМИ ЇХ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАКРІПЛЕННЯ В УКРАЇНІ - Kolpakov, Valerii; Kovbas, Ihor; Krainii, Pavlo (Видавничий дім "Гельветика", 2020)
Стаття присвячена дослідженню, становленню та розвитку законодавчої бази місцевого самоврядування та європейських фундаментальних принципів. Розкрито позиції науковців щодо фундаментальних принципів місцевого самоврядування. Принципи місцевого самоврядування є однією з найважливіших ознак будь-якої демократичної європейської держави, які закріплені Європейською Хартією про місцеве самоврядування. Реформування системи публічного управління в Україні повинно здійснюватися на основі досвіду високо розвинутих країн Європейського Союзу. У статті проводиться аналіз щодо впливу Європейської Хартії місцевого самоврядування та інших міжнародноправових актів на правову організацію місцевого самоврядування, а також досліджуються основні тенденції та пріоритети новітнього етапу впровадження міжнародних стандартів у систему місцевого самоврядування. На основі цього проводиться оцінка стану приведення вітчизняного законодавства до стандартів задекларованих міжнародних документів у сфері розвитку місцевого самоврядування. Акцентується увага на тому, що розкриття сутності та характерних рис місцевого самоврядування як форми організації місцевої влади не можливе без дослідження принципів місцевого самоврядування, що відображають головні якості цього правового інституту з позиції його змісту і природи. Загальновизнані принципи місцевого самоврядування чітко сформульовані у міжнародних правових документах – Всесвітній декларації місцевого самоврядування та Європейській хартії місцевого самоврядування. Значну увагу приділено аналізу адміністративно-правових основ місцевого самоврядування щодо їх відповідності європейським стандартам місцевої демократії та виявленню головних проблем їх упровадження в життя. Запропоновано ряд заходів, реалізація яких сприятиме удосконаленню законодавчого забезпечення правового статусу місцевого самоврядування. The article is dedicated to the study, formation and development of the legislative framework of local self-government and European fundamental principles. The positions of scientists on the fundamental principles of local self-government are revealed. The principles of local self-government, which are enshrined in the European Charter of Local SelfGovernment, are one of the most important features of any democratic European state.Reformation of the public administration system in Ukraine should be based on the experience of highly developed countries of the European Union. The given article analyzes the impact of the European Charter of Local Self-Government and other international legal acts on the legal organization of local self-government, as well as examines the main trends and priorities of the newest stage of implementation of international standards in the system of local self-government. Based on this, the state of bringing national legislation to the standards of declared international documents in the field of local self-government development is evaluated. Attention is focused to the fact that disclosure of the essence and characteristics of local self-government as a form of organization of local government is impossible without studying the principles of local self-government, which reflect the main qualities of this legal institution in terms of its content and nature. The generally acknowledged principles of local self-government are clearly stated in international legal documents – the World Declaration on Local Self-Government and the European Charter of Local Self-Government. Much attention has been paid to the analysis of the administrative and legal foundations of local self-government regarding their compliance with the European standards of local democracy and to the identification of the main problems of their implementation. A number of measures, the implementation of which will contribute to improving the legislative support of the legal status of local self-government, has been proposed.
THE EUROPEAN PRINCIPLES OF LOCAL SELF-GOVERNMENT AND PROBLEMS OF THEIR LEGAL IMPLEMENTATION IN UKRAINE
Keywords: самоврядування; місцеве самоврядування; територіальна громада; децентралізація; субсидіарність; представницька демократія; автономія; self-government; local self-goverment; territorial community; decentralization; subsidiarity; representative democracy; autonomy