Перекладознавчі стратегії відтворення сленгових одиниць у сучасному цифровому дискурсі - Косенко, А.В.; Якимчук, Н.В.; Вергун, Л.І. (My University, 2026)
У статті доведено, що переклад сленгу соціальних мереж вимагає особливого підходу та високої гнучкості, адже він охоплює не лише традиційні перекладацькі методи, але й адаптивні та інноваційні прийоми. Сленг як явище є динамічним і змінюваним, тісно переплетеним із культурним, соціальним і часовим контекстом. Щоб досягти адекватної передачі таких мовних одиниць, перекладач має глибоко розуміти їхнє значення, стильову роль і прагматичні відтінки. Простежено, що в сучасному перекладознавстві сформовано низку стратегій для роботи зі сленгом соціальних мереж: калькування, транслітерація, описовий переклад, контекстуальна адаптація, локалізація, створення оказіоналізмів та використання комбінованих підходів. Вибір методу залежить від конкретного випадку, цільової аудиторії, жанру тексту та його комунікативної мети. Головне завдання перекладача — передати комунікативну функцію сленгової одиниці разом з її виразністю та стилістичними особливостями, зробивши при цьому текст доступним і природним для цільового читача. переклад сленгу соціальних мереж потребує особливого підходу та гнучкості. Зроблено висновок, що він поєднує класичні перекладознавчі методи з адаптаційними та інноваційними прийомами, оскільки сленг є живим, мінливим явищем, тісно пов’язаним із культурним, соціальним і часовим контекстом. Адекватна передача таких одиниць можлива лише за умови глибокого розуміння їхньої семантики, прагматики та стилістичних функцій. Як підсумок, стверджується, що в сучасній перекладознавчій науці сформувалися основні стратегії передачі сленгу соціальних мереж: калькування, транслітерація, описовий переклад, контекстуальна адаптація, локалізація, створення оказіоналізмів і комбіновані методи. Застосування кожного з них залежить від конкретного випадку, особливостей аудиторії, жанру тексту та функціональної мети вислову. Також визначено, що серед завдань перекладача — забезпечити збереження комунікативної функції сленгової одиниці, її експресивного та стилістичного забарвлення, при цьому зробивши її зрозумілою та органічною для цільового користувача.
Keywords: ифровий дискурс, цифрова комунікація, лінгвостилістика, концепт, когнітивна структура, цифрове середовище, сленг.; ифровий дискурс, цифрова комунікація, лінгвостилістика, концепт, когнітивна структура, цифрове середовище, сленг.