ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ: ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Третякова, Олена Василівна; Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович (Економіка та держава, 2020)
Розвиток інвестиційного процесу в економіці України, подальше проведення ринкових реформ неможливі без створення ефективно працюючого фондового ринку, який має забезпечувати реалізацію національних інтересів України та сприяти зміцненню її економічного суверенітету. На сучасному етапі фондовий ринок України знаходиться на етапі свого становлення та значно відстає у розвитку від фондових площадок розвинутих країн. Дослідження сучасних умов, особливостей та тенденцій розвитку фондової біржової торгівлі та інфраструктури України стає для національної економіки надзвичайно актуальним. З огляду на це, статтю присвячено висвітленню сучасного стану фондового ринку України, його проблемам та визначенню перспектив розвитку в майбутньому, проте саме фондовий ринок є важливим індикатором економічного розвитку держава нині. Відмічено сучасні зміни в процесі торгівлі на фондовому ринку України. Проведено грунтовне дослідження інституціонального, інструментального та інфраструктурного складу розвитку фондового ринку, розглянуто основні тенденції його функціонування та відзначено притаманні йому особливості. Охарактеризовано біржову структуру та основних організаторів торгів на фондовому ринку. Акцентовано увагу на обсягах торгів, обсязі та структурі договорів укладених за останні роки. Визначено основні проблеми розвитку біржового ринку цінних паперів в Україні, виокремлено наявність джерел інвестиційної діяльності в кожному потоці коштів, які проходять через біржовий ринок, що робить проведення інвестиційних операцій невід'ємною частиною зростання економіки країни. Акцентовано увагу на існуючих проблемах на шляху розвитку фондового ринку України, які заважають його ефективному функціонуванню. Запропоновано основні напрями модернізації та розвитку українського фондового ринку. Щодо стимулювання подальшого розвитку вітчизняного фондового ринку зазначено доцільність консолідації фондових бірж, необхідність збільшення капіталізації, ліквідності та прозорості фондового ринку; подальше формування консолідованої ринкової інфраструктури та забезпечення її надійного й ефективного функціонування; удосконалення механізмів державного регулювання, нагляду та захисту прав інвесторів на фондовому ринку України.
FUNDAMENTAL MARKET OF UKRAINE: FEATURES OF FUNCTIONING IN MODERN CONDITIONS
Keywords: інвестор; інститути спільного інвестування; цінні папери; фондовий ринок; фондові біржі