Дем’янов П.А. Особливості відносин Франції та НАТО - Дем'янов, Павло Андрійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей відносин Франції та НАТО за досліджуваний період. У роботі було розглянуто історичні етапи становлення та розвитку особливих відносин між Францією та НАТО, ключові пріоритети обох сторін у їх відносинах, зокрема, в контексті сучасних геополітичних викликів та глобальних криз. Важливим аспектом роботи є дослідження автором особливостей відносин Франції та НАТО в період російсько-українського збройного протистояння (2014-2024 рр.), де розглядається вклад обох сторін у врегулюванні викликів, пов’язаних із російським гібридним і повномасштабним вторгненням в Україну. Окрема увага присвячена еволюції позиції Франції щодо підтримки євроатлантичних намірів України. Магістерська робота покликана сформувати більш глибоке розуміння досвіду особливих відносин між Францією та НАТО, акцентуючи увагу на їх ключових проблемах. Результати дослідження можуть відігравати важливу роль при розробці потенційного стратегічного формату відносин України з Францією та НАТО; або бути використаними для інших досліджень у сфері міжнародних відносин.
Keywords: Франція; НАТО; євроатлантична інтеграція; безпекове співробітництво; ключові пріоритети