Розвиток уваги молодших школярів на уроках української мови - Бевцик, Антоніна Юріївна (My University, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена новітніми перетвореннями, які відбуваються в освіті й орієнтовані на розвиток творчої, активної особистості. Розвиток уваги молодших школярів - одна із важливих умов успішного навчання в школі. Особливої актуальності ця проблема набуває на уроках української мови, оскільки те, що вивчається на цих уроках, є відправною точкою для засвоєння інших предметів і засобом засвоєння надпредметних зв’язків. Тож метою роботи є дослідження особливостей розвитку уваги молодших школярів на уроках української мови. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, який включає 99 найменувань та практично орієнтованих додатків. У кваліфікаційній роботі розкриваються основні положення проблеми розвитку уваги молодших школярів у процесі вивчення української мови. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури виявлено суть, функції та види уваги; схарактеризовано якості і властивості уваги, описуються психологічні особливості уваги молодших школярів; здійснено констатувальне дослідження рівня сформованості властивостей уваги в молодших школярів; вказуються шляхи врахування властивостей уваги учнів початкових класів у процесі вивчення української мови. Важливим досягненням є узагальнення методики формування уваги й уважності як якості особистості молодшого школяра на уроках української мови, а також практичні рекомендації щодо розвитку уваги молодших школярів на уроках української мови.
Keywords: увага, види уваги, властивості уваги, розвиток уваги, корекція уваги, молодші школярі, уроки української мови.