Моральні норми буковинців крізь призму паремій (на матеріалі драматичних текстів буковинських письменників) - Руснак, Наталія Олександрівна; Струк, Іванна Михайлівна (Prešov: Vydavatelstvo Prešovskej Univerzity. S. 140–16/, 2025)
У статті репрезентовано паремії як своєрідне відображення народних законів та моральних норм буковинців. На матеріалі драматичних текстів буковинських письменників другої половини ХІХ – початку ХХ століття (Ю. Федьковича, С. Воробкевича, С. Яричевського), що репрезентують народнорозмовне мовлення, виокремлено функціональні типи паремій з урахуванням комунікативних ситуацій, соціальних ролей учасників спілкування, культурних особливостей та гендерних стереотипів. Паремії відображають народні правила, які вербалізують досвід та мудрість поколінь, віддзеркалюють моральні цінності та етичні орієнтири буковинського народу,
Moral norms of Bukovinians through the prism of paremias (based on dramatic texts of Bukovinian writers).
Keywords: драматичний текст; паремія; комунікативна ситуація; комунікативне правило