Самореалізація сучасної жінки: шлюбно-сімейний та професійний аспекти - Баламутовська, Мар’яна (My University, 2023)
Самореалізація виступає невід’ємним атрибутом саморозвитку особистості. Самореалізація сучасних жінок визнається важливим аспектом їхнього особистісного і професійного розвитку. У сімейних відносинах цей процес надає жінкам можливість виявити творчі та лідерські якості, сприяючи гармонії в родині. Не менш важливою сферою самореалізації сучасної жінки виступає її професія та кар’єрний ріст. Специфіка жіночої самореалізації полягає в тому, що дуже часто жінка намагається поєднувати кар’єру та сім`ю. У роботі проведений аналіз наукової літератури з проблематики жіночої самореалізації. Визначені критерії та напрямки успішного процесу самореалізації сучасної жінки, а також охарактеризовані основні сфери самоактуалізації досліджуваних жінок. Проаналізовані теоретичні напрацювання з окремих аспектів теми самореалізації сучасних жінок, визначені життєві цілі сучасних жінок у різних сферах самореалізації, враховуючи фактори віку, сімейного статусу та освіти. У роботі також емпірично досліджено та проаналізовано відмінності у особливостях самореалізації жінок у професійній та шлюбно - сімейній сферах. Проведений системний аналіз науково-методичних праць вказує на існуючий тісний взаємозв'язок між сімейним життям та професійною самореалізацією сучасних жінок. Вони відчувають потребу у власній реалізації поза межами родини. А особисте становлення жінки напряму залежить від її здатності гармонійно поєднувати ці дві сфери. Емпірично доведено, що спрямованість сучасних жінок на шлюбно сімейну чи професійну сферу залежить від багатьох факторів, зокрема, віку, освіти і сімейного статусу.